Foreningens har til formål at samle yngre og ældre pensionister og efterlønsmodtagere med henblik på at orientere om og aktivere for arbejderkulturens sociale og politiske forhold f.eks. gennem foredrag, film musik og underholdning samt gennem rejsevirksomhed i ind- og udland. Foreningen er tværpolitisk med basis i arbejderbevægelsen.

 

Pensionisternes Kulturforening af 1965 blev stiftet i 1965. Vi hed dengang Pensionisternes Hobbyklub af 1965. Vi holdt dengang vore møder i avisen Land og Folk’s hus. Senere flyttede vi til lånte lokaler hos Jord- og betonarbejdernes Fagforening i København og nu om dage holder vi til hos 3F Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening. Foreningen skiftede navn til det nuværende i 2012.


Foreningen har rødder helt tilbage til modstandsbevægelsen, og har i årenes løb bestået af især tidligere aktive i fagbevægelsen og på arbejdspladser og i foreningslivet og aktive politisk. Medlemmer der nu i deres pensionisttilværelse stadig ønsker at være aktive socialt, kulturelt og som historisk, politisk og globalt interesserede.

 

Foreningen holder sine møder og aktiviteter i lånte lokaler hos 3F fagforeningen Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening i København, Mølle Alle 26, Valby. Foreningens medlemmer mødes hver fredag kl. 11.30-14.00 i måneder januar-marts og igen i månederne september-november. Vi spiser sammen vore madpakker og synger en rød sang. Derefter kl. 12.00-14.00 har vi ugens gæst, der holder oplæg om et politisk, historisk eller kulturelt emne eller underholder. To gange i hver sæson spiser vi sammen mad lavet af vor kok Benny. Det kan være Gule Ærter, Skipperlabskovs eller det store kolde og lune bord. Dagens emne kan også være en halvdags udflugt. Det fremgår alt sammen af det aktuelle program, som du finder her på hjemmesiden.

 

Foreningen afholder også en årlig heldags sommerudflugt og en udlandsrejse for medlemmerne.

 

Generalforsamling afholdes hvert år i januar måned. Medlemskontingent udgør 200 kr. årligt. Melder man sig ind midt i kalenderåret, kan man nøjes med at betale 100 kr. for den første periode.

 

Hvis du ønsker medlemskab eller har spørgsmål om foreningen og dens arbejde, er du meget velkommen til at kontakte foreningen på den e-mail adresse og telefonnummer, der er anført her på hjemmesiden.


Vedtægter


  • §1. Foreningens formål

Foreningens navn er Pensionisternes Kulturforening af 1965.

Foreningen har til formål at samle yngre og ældre pensionister og efterlønsmodtagere – med henblik på at orientere om og aktivere for arbejderkulturens sociale og politiske forhold, f.eks. ved foredrag, film, musik og underholdning samt rejsevirksomhed i ind- og udland.

Foreningen er tværpolitisk med basis i arbejderbevægelsen.

 

  • §2. Kontingentets størrelse

Kontingentets størrelse fastsættes på den ordinære generalforsamling. Ved indmeldelse fra andet halvårs begyndelse betales halvt kontingent.

 

  • §3. Generalforsamling

Generalforsamlingen er foreningens højeste myndighed. Kun den kan give og forandre vedtægter og fastsætte principper for foreningens virksomhed.

Ordinær generalforsamling afholdes hvert år i januar måned.

Her aflægges det forløbne års beretning, og regnskab forelægges til godkendelse.

Regnskabsåret er kalenderåret., og regnskabet skal være revideret og påtegnet af bilagskontrollanterne. Indkaldelse til den ordinære generalforsamling skal finde sted med mindst 14 dages varsel. Indkaldelse til generalforsamlingen sker skriftligt med angivelse af dagsorden.


Dagsordenen skal altid mindst indeholde følgende punkter:

  1. Valg af dirigent.
  2. Bestyrelsens beretning.
  3. Indkomne forslag
  4. Regnskab.
  5. Vedtagelse af budget.
  6. Valg af bestyrelse, bestyrelsessuppleanter, bilagskontrollanter og bilagskontrollantsuppleanter.

Indkomne forslag, der ønskes behandlet på generalforsamlingen, skal være bestyrelsen skriftligt i hænde senest 8 dage før generalforsamlingen.

Kun medlemmer, der har betalt medlemskontingent til og med det år generalforsamlingen afholdes, kan deltage i generalforsamlingen. 

  

  • §4. Ekstraordinær generalforsamling

Ekstraordinær generalforsamling afholdes så ofte bestyrelsen finder det nødvendigt, eller når ¼ af medlemmerne indgiver skriftlig begæring herom til bestyrelsen med angivelse af dagsorden.

Ekstraordinær generalforsamling afholdes mindst 14 dage efter begæringen.

 

  • §5. Bestyrelsen

Foreningen ledes af en bestyrelse på 5-7 medlemmer.

Bestyrelsen består af:

1 formand, der vælges i lige årstal.

1 kasserer, der vælges i ulige årstal.

3-5 bestyrelsesmedlemmer, der vælges for 2 år forskudt på lige og ulige år.

2 bestyrelsessuppleanter, der vælges hvert år.

Bestyrelsen fastlægger selv sin forretningsorden.

Derudover vælger generalforsamlingen:

2 bilagskontrollanter, der vælges hvert år.

2 bilagskontrollantsuppleanter, der vælges hvert år.

 

  • §6. Bestyrelsens virksomhed

Bestyrelsen har ansvaret for den daglige ledelse i alle foreningens anliggender og er den højeste myndighed mellem generalforsamlingerne.

Formanden er daglig leder og korresponderende i foreningen. Ved formandens forfald indtræder et andet bestyrelsesmedlem som fungerende formand.

Bestyrelsen er beslutningsdygtig, når et flertal af den er fremmødt.

Ved stemmelighed gælder formandens stemme for to.

Der afholdes bestyrelsesmøde mindst en gang i kvartalet.

Bestyrelsen leder foreningen i overensstemmelse med vedtægterne og de forslag, som medlemmerne har vedtaget på generalforsamlingen.

Udebliver et bestyrelsesmedlem uden gyldig grund fra 2 på hinanden følgende bestyrelsesmøder kan bestyrelsen beslutte at betragte vedkommende som udtrådt, og suppleanten indkaldes.

Ved formandens eventuelle afgang i utide fungerer et andet bestyrelsesmedlem som formand indtil den førstkommende ordinære generalforsamling – eller hvis bestyrelsen beslutter det – indtil afholdelse af en ekstraordinær generalforsamling.

Bestyrelsen kan inddrage aktive medlemmer i bestyrelsesarbejdet.

 

 

  • §7. Kassererens virksomhed

Regnskabsåret er kalenderåret. Indgående kontante midler skal hurtigst muligt indsættes i foreningens pengeinstitut. Dog kan kassereren opbevare og administrere en kasse med en passende begrænset kassebeholdning.

Økonomisk tegnes foreningen af kassereren og formanden, der med fuldmagt har adgang til foreningens konto/konti i foreningens pengeinstitut/pengeinstitutter.

Foreningens medlemmer hæfter ikke personligt for de forpligtelser, der påhviler foreningen. Foreningen hæfter kun for sine forpligtelser med den til foreningen til enhver tid hørende formue.

 

  • §8. Vedtægtsændringer.

Vedtægtsændringer kan kun ske, hvis 2/3 af de fremmødte på generalforsamlingen stemmer herfor.

 

  • §9. Opløsning af foreningen.

En opløsning af foreningen skal ske på 2 af hinanden følgende generalforsamlinger, hvor mindst 2/3 af de fremmødte på begge generalforsamlinger skal stemme herfor. Indkaldelse til generalforsamling nr. 2 skal ske med mindst 14 dages varsel, og den kan tidligst finde sted  4 uger efter generalforsamling nr. 1.

Hvis foreningen opløses, afgør den sidste generalforsamling, hvad foreningens midler skal bruges til. Fordeling af midlerne ved opløsning skal dog ske indenfor rammerne af foreningens formåls paragraf.

Foreningens arkiv og dokumenter overgår ved opløsning til Arbejdermuseet/Arbejderbevægelsens Bibliotek og Arkiv. 

 

Disse vedtægter er vedtaget på generalforsamlingen den 31. januar 2025.